Talno ogrevanje

Talno gretje je pa najstarejši poznan sistem za centralno ogrevanje prostorov. Talno gretje je poznano že iz rimskih časov, kjer je bil prenosnik toplote zrak oziroma dimni plini, ki krožili po kanalih pod hišo. Talno gretje spada v tako imenovano skupino ploskovnih ogrevanj, kjer najdemo še stensko in stropno ogrevanje. Za talno gretje so cevi položene v tla in toplota ogrete vode se prenaÅ¡a od cevi na talno konstrukcijo in od tod na zrak v prostoru v obliki sevanja in konvekcije. Talno gretje tako omogoča, da so pri tleh temperature najvišje in padajo proti stropu, temperaturni profil po višini prostora pa je najbližji idealnemu. Sodobno talno gretje se je razvilo pred drugo svetovno vojno, v zadnjem času pa doživlja veliko popularno in širšo uporabo. Razlogi za talno gretje so predvsem hitra montaža in manjši stroški ter izboljšana toplotna zaščita zgradb. Talno gretje, sistem za centralno ogrevanje, je idealna in cenovno ugodna rešitev za vse vrste zgradb.

Radiatorsko ogrevanje

Radiatorji, najbolj razširjene ogrevalne naprave, segrevajo zrak, ki zaradi temperaturnih razlik kroži po prostoru. Radiatorji toploto zagotovijo s sevanjem in s kroženjem zraka po prostoru in tako segrevajo stene, strope in tla. Radiatorji so običajno nameščeni pod oknom, saj se na ta način mrzel zrak pod oknom ogreva in dviga do stropa. Za radiatorsko ogrevanje je priporočljivo, da so ogrevalne cevi, po katerih vroča voda teče do radiatorjev, čim krajše, saj so tako manjše tudi toplotne izgube. Cevi so lahko vidne ali pa so skrite v stenah, kot je to značilno za novogradnje. Radiatorsko ogrevanje poleg tega zahteva vgraditev termostatskih ventilov na radiatorje. Ti služijo vzdrževanju konstantne temperature v prostoru.
V primerjavi s talnim gretjem je za radiatorsko ogrevanje značilno, da so stroški vgradnje nižji, sama vgradnja sistema pa je hitrejša in preprostejša. Zaradi termostatskih ventilov lahko hitreje povišamo temperaturo v prostoru. Radiatorsko ogrevanje pa v večstanovanjskih hišah omogoča tudi preprosto odmero toplotne porabe na stanovanje.

Peči vseh vrst

Naša ponudba peči zajema priznane proizvajalce Viessmann, Junkers, Rotex, Waltis, Seltron. V različnih cenovnih razredih nudimo različne peči. Zagotavljamo vam kvalitetno montažo, pooblaščeni servis, brezplačno dostavo in 100% zagotovilo, da so vsi izdelki v ponudbi od uradnih dobaviteljev, kar vam zagotavlja garancijo in originalne rezervne dele.

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke ponujajo najbolj energetsko učinkovit način, ki zagotavlja ogrevanje in hlajenje na raznovrstne načine z uporabo obnovljivih virov toplote v naši okolici. Zemlja, voda in zrak vsebuje koristno toploto, ki se s pomočjo sončnih žarkov nenehno obnavlja. Ta toplota je za nas koristna, ko je zunaj mraz. S pomočjo dodatne energije proizvedene s strani toplotne črpalke se lahko toplota dvigne na potrebno raven da segreje naš¡ dom, pisarno, objekt itd. Podobno lahko toplotne črpalke izkoristijo odvečno toploto npr. pri industrijskih procesih, pri opremi za hlajenje itd. prav tako se uporabljajo za prezračevanje zraka iz zgradbe.

Kratka, vendar pomembna dejstva:

– Toplotna črpalka omogoča velike prihranke

– Najbolj učinkovita izraba goriva ni neposredno izgorevanje za proizvodnjo toplote

– Toplotne črpalke so veliko bolj učinkovite, ker uporabljajo obnovljive vire energije v obliki nizke temperature

– Približno do 50-odstotkov lahko prihranite s pomočjo toplotne črpalke

– V primerjavi z uporabe fosilnih goriv in jedrske energije za proizvodnjo električne energije imajo npr. električne toplotne črpalke veliko boljši in večji izkoristek.

– Toplotne črpalke predstavljajo velik potencial po vsem svetu. Z njimi je mogoče ogrevati prostore, sanitarno vodo, mogoče je prav tako hlajenje (klimatizacija) v pravzaprav vseh tipih gradnje in zgradb.

Tehnologija toplotnih črpalk

Naraven tok toplote je iz višje na nižjo temperaturo. Toplotne črpalke pa omogočajo spremembo toplotnega toka v drugo smer z razmeroma majhno količino energije. Na tej podlagi lahko toplotna črpalka prenese vir toplote iz naravnih virov v okolici (zrak, tla, voda) ali iz virov toplote, ki jih je ustvari človek (industrijski odpadki). Toplotne črpalke se lahko uporabljajo tudi za hlajenje, toplota se v tem oziru prenese v nasprotno smer (iz porabnika, ki se hladi v okolje z višjo temperaturo). Znana je tudi uporaba presežka toplote iz prostora, ki se hladi v prostor, ki se ogreva in s tem je mogoče izpolnjevati obe potrebi hkrati (potrebo po klimatizaciji, kot potrebo po toploti).
Toplotne črpalke porabijo manj primarne energije od običajnih sistemov za ogrevanje, zato ogromno prispevajo tudi k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, ki škodujejo okolju (npr. ogljikov dioksid, žveplov dioksid, dušikov oksid).